Jeroen en Gusta van der Kooij zijn de mensen achter Dwarrs. Dwarrs gelooft dat het anders kan. Ze roeien niet per se tegen de stroom in, maar varen een nieuwe koers. Samen met de natuur. En hun bijzondere driedubbeldoel koeien. Dwarrs blaarkoppen geven ons melk, vlees én leer.
De blaarkop is een prachtig, oud-Hollands koeienras met een pittig karakter. Lief, maar ook ‘lekker dwarrs’. Een feest om te houden.
En het mooie is: de blaarkop van Dwarrs is geen dubbeldoel, maar een driedubbeldoel koe: melk, vlees en leer.
Dwarrs boeren is langzaam boeren
De Dwarrs-aanpak vraagt geduld. Het kost 2,5 tot 3 jaar om een os op goed slachtgewicht te krijgen. En onze koeien produceren slechts 5000 kg melk per jaar. En het leer, dat is een verhaal apart.
Daar krijg je wel veel voor terug: blije, gezonde dieren en een topkwaliteit melk, vlees en leer.
Dwarrs koeien zijn gezonde koeien
Bij Dwarrs lopen de dieren op natuurgrond. De veearts heeft weinig werk aan ze. Zo houden we ze gezond:
Dwarrs vlees
Biologisch rundvlees, met rasecht karakter.
Malse kruidige smaak, mals vlees. Niet verpesten met allerlei sausjes. Beetje zout en peper is genoeg. Hamburgers iets meer kruiden, maar eenvoud is belangrijk.
Dwarrs leer
Dwarrs wil de huiden van eigen ossen en koeien op een milieuvriendelijke manier verwerken tot leer. Dat is echt nog roeien tegen de stroom in. Maar we geven niet op. Zo zijn we betrokken bij de oprichting van een coöperatie die de huiden van biologische runderen wil laten looien onder het EKO keurmerk. Wordt vervolgd .
Nog meer Dwarrse innovaties